Persoanele cheie ECTS

• Coordonatorii institutionali si de facultate ECTS
• Îndrumatorii ECTS/DS

Coordonatorii institutionali si de facultate ECTS

Institutiile trebuie sa numeasca un Coordonator institutional ECTS, si cite un Coordonator ECTS departamental la fiecare faculatate.

Cu toate ca divizarea precisa a rolurilor intre coordonatorii institutionali si cei departamentali pot varia de la o institutie la alta, in general responsabilitatile sint urmatoarele:

• Coordonator institutional ECTS – asigura angajamentele institutiei si implementarea principiilor si mecanismelor ECTS in contextul acumularii si transferului de credite. El/ ea urmareste mecanismele pentru utilizarea corecta a instrumentelor ECTS.
• El/ ea, impreuna cu coordonatorii departamentali, este responsabil pentru coordonarea, pregatirea, producerea si raspindirea Pachetului de informatii ECTS/catalog institutional, deasemenea si pentru ca acumularea/transferul de credite sa se reuseasca intr-un mod rapid in toata universiatea.
• Coordonator ECTS departamental – este persoana de contact pentru studenti si personalul academic in cadrul departamentului sau facultatii, si coordoneaza cu aspectele practice si academice ale ECTS acolo. El/ea trebuie sa se asigure ca potentialii studenti mobili au acces la Pachetul de informatii ECTS/catalog de la institutiile partenere, completeaza Formele de Aplicare si Acordurile de Studii corect si inteleg corect procedurile de recunoastere academica.
• El/ea asigura ca se emite o Fisa de Note corespunzatoare pentru studentii ce pleaca peste hotare (inainte de a pleca) si pentru studentii veniti dupa completarea studiilor la facultatea gazda.

Tine de competenta institutiilor sa decida impartirea obligatiunilor intre coordonatorii institutionali si departamentali si , comform organizarii interne proprii, care sint semnaturile obligatorii ce trebuie sa fie puse pe documentele ECTS (Forma de Aplicare, Fisa de Note, Acordul de Studii). Deciziile trebuie sa fie indicate clar pe forme, pentru a garanta validitatea si transparenta.

Intrebari frecvente:

Trebuie ca coordonatorii sa fie membri ai corpului profesoral?
Institutia decide acest lucru. Coordonatori trebuie sa aiba autoritatea pantru a-si indeplini obligatiile efectiv in numele institutiei si facultatii.

Ar putea o persoana sa indeplineasca ambele functii?
Da, in cazul cind aceasta decizie este acceptata de institutie si facultati/departamente. Aceasta va fi mai acceptabil in institutiile mici.

Îndrumatorii ECTS/DS

Îndrumatorii ECTS/DS sfatuiesc universitatile si alte institutii de studii superioare in tara lor asupra utilizarii ECTS si a Suplimentului la diploma. Ei deasemenea indeplinesc vizite pe siteurile institutiilor din tara lor si de peste hotare. Ei indruma institutiile cum sa se pregateasca pentru marca ECTS si marca Suplimentului la diploma si sum sa foloseasca ECTS-ul pentru acumularea de credite si studiile continue. Indrumatorii sint persoane cu studii superioare ce detin experienta in domeniu: ei sint apti de a da sfaturi personalului din institutiile mai superioare, complementare cu cele ale ministerelor, agentiilor nationale, conferintele rectorilor, etc.

Îndrumatorii ECTS/DS fac parte dintr-o echipa mai mare, cea a Promotori-lor Bologna stabilita in fiecare tara pentru a oferi consultatii in implementarea diferitor aspecte a procesului Bologna, asa ca asigurarea calitatii, formarea programelor, recunoasterea notelor si a perioadelor de studii.

Daca doriti un sfat pentru implementarea ECTS si a Suplimentului la Diploma nu va jenati sa contactati un Îndrumator ECTS/DS.


2005-2006 © UTM, Andrei Chiciuc