Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

FCIM și FET marchează 50 de ani de la înființare

UTM_FCIM_FET_50_r

Universitatea Tehnică a Moldovei jubilează. Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică și Facultatea Electronică și Telecomunicații marchează un jubileu comun – un semicentenar de la înființare.

Cu această ocazie FCIM a organizat o suită de activități: o festivitate jubiliară onorată de prezența mai multor personalități oficiale și oameni de știință din țară și de peste hotare, în cadrul căreia decanii, profesorii și studenții celor două facultăți jubiliare au fost salutați de către Viorel BOSTAN, prof. univ., dr. hab., rectorul Universităţii Tehnice a Moldovei; Ion BOSTAN, academician, ex-rector al UTM; Nadejda VELIȘCO, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării; Vitalie TARLEV, Ministerul Economiei şi Infrastructurii;  Eden MAMUT, secretar general al BSUN. Ion TIGHINEANU, academician, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, a susținut o amplă prezentare despre rezultatele remarcabile la nivel mondial în nanotehnologii, iar dr. Ángeles RODRÍGUEZ-PEÑA, ex-preşedinte al European Cooperation in Science and Technology – COST, fost consilier special al Secretarului de Stat pentru Cercetare și Inovare la Ministerul Economiei și Competitivității al Spaniei, a rostit un discurs pe tema: „COST: rețele de cooperare și integrare europeană”. COST – European Cooperation in Science & Technology – este cel mai de durată program cadru european, care sprijină cooperarea transnațională între cercetători, ingineri și savanții din întreaga Europă, iar autoarea discursului a condus Comitetul COST în perioada 22 iunie 2010 – 20 iunie 2017.

În contextul festivităților jubiliare la FCIM au demarat două conferințe cu tradiție – a IX-a ediţie a Conferinţei Internaţionale „Ştiinţa Calculatoarelor şi Microelectronică” (ICMCS-2017), a VI-a ediţie a Conferinţei Fizicienilor din Republica Moldova (CPM-2017). Tematica subiectelor abordate vizează cele mai importante domenii ale ştiinţei şi economiei naţionale şi internaţionale: micro-opto-electronica, electronica şi comunicaţii, nanotehnologii, ştiinţa calculatoarelor şi reţele, automatica şi robotica, securitatea informaţională, sisteme biomedicale, fizica mediului ambiant, biofizica şi fizica medicală, fizica şi astronomia, tehnologiile fizice şi ingineria dispozitivelor, fizica teoretică şi computaţională, fizica stării condensate şi a sistemelor nanometrice, fizica şi ingineria materialelor, tehnologiile spațiale. Au fost organizate 13 secţii ştiinţifice, în cadrul cărora sunt prezentate în formă de rapoarte şi postere și urmează a fi publicate peste 190 de lucrări. Cu ocazia acestor manifestări la UTM au sosit delegații din România, Germania, Franţa, Italia, SUA, Federaţia Rusă, Cehia, Ucraina, Finlanda, Spania, Suedia, Polonia, dar și oficiali și oameni de știință din Republica Moldova.

Concomitent, în incinta TEKWILL, s-a întrunit Bordul Executiv al BSUN (Black Sea Universities Network – Rețeaua Universităților de la Marea Neagră – RUMN), UTM fiind membră a acestei organizații din anul 1998.

Sesiunea Bordului Executiv al BSUN a fost deschisă de către rectorul-gazdă, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rectorul Universității Tehnice a Moldovei, prof., dr. Ketevan BOIKO, Universitatea de Stat din Ilia, Georgia; prof., dr. Pericles MITKAS, rectorul Universității Aristotel din Salonic, Grecia; prof., dr. Sergiy BYELIKOV, rectorul Universității Tehnice Naționale din Zaporizhzhia, Ucraina.

Prof., dr. Eden MAMUT, secretar general al BSUN, a făcut o trecere în revistă a activităților curente ale Asociației, urmat de un alt subiect actual: „Definirea priorităților strategice BSUN” (cooperarea în cadrul programelor comune de educație; internaționalizarea universităților membre BSUN; dezvoltarea și funcționarea infrastructurilor mari de educație și cercetare științifică; activități comune privind stabilirea unei cooperări eficiente dintre universități și industrie; studierea celor mai bune practici de management universitar).

Sesiunile de lucru din cadrul manifestărilor demarate vor continua cu un amplu program și pe parcursul zilei de mâine.

[av_gallery ids=’27396,27397,27398,27399,27400,27401′ style=’big_thumb’ preview_size=’featured_large’ crop_big_preview_thumbnail=’avia-gallery-big-crop-thumb’ thumb_size=’featured_large’ columns=’6′ imagelink=’lightbox’ lazyload=’avia_lazyload’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-wlz3qx’]

Distribuie

Conținutul website-ului utm.md este destinat exclusiv informării publicului larg. Preluarea materialelor se permite în limita a maximum 500 de semne, dar nu mai mult de jumătate din articolul preluat. În aceste condiţii, este obligatorie citarea sursei şi a autorului, iar în cazul portalurilor informaţionale – indicarea linkul ce conduce direct la sursă. Republicarea integrală a conținutului site-ului este interzisă în lipsa unui acord prealabil din partea Universității Tehnice a Moldovei. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați pe pr@adm.utm.md .

MAI MULTE NOUTĂȚI