Standarde si ghid pentru asigurarea calitatii în spatiul European a învatamîntului superior

Cuvînt înainte

În comunicarea oficiala din 19 septembrie 2003 Ministrii statelor ce au semnat Procesul de la Bologna au invitat Reteaua Europeana pentru Asigurarea Calitatii în Învatamîntul Superior (REAC) „ prin membrii sai, în cooperare cu EUA, EURASHE si ESIB” de a dezvolta „ un set de standarde, proceduri si ghiduri pe asigurarea calitatii, elaborat în comun acord” si „de a explora cai de asigurare a unui sistem adecvat de evaluare de catre experti pentru asigurarea calitatii si/sau agentii sau corpuri de acreditare”, si sa raporteze din nou Ministrilor în 2005 prin intermediul Grupului de finisare a Procesului de la Bologna”. Ministrii de asemenea au cerut REAC sa tina cont de „experienta altor asociatii si retele de asigurarea calitatii”.
Acest raport reprezinta un raspuns acestui mandat si este aprobat de toate organizatiile numite în acea sectiune a comunicarii oficiale. Ajungerea la un astfel de acord comun se datoreaza spiritului de cooperare si respect mutual prin care s-au caracterizat discutiile dintre toti cei implicati. De aceea as vrea sa multumesc EUA, EURASHE si ESIB precum si agentiilor membre a REAC pentru aportul constructiv si de o valoare înalta la acest proces.
Acest raport este adresat Ministrilor Educatiei Europeni, dar speram ca raportul va circula pe larg si printre cei care sunt interesati de asigurarea calitatii în învatamîntul superior. Acesti cititori, speram, vor gasi raportul folositor si se vor inspira din el.
Trebuie de subliniat ca raportul dat nu este decat un prim pas în ceea ce urmeaza a fi o cale lunga si dificila în stabilirea unui set a valorilor de baza folosit pe larg, a posibilitatilor si practicii în legatura cu calitatea si asigurarea ei, de instititii si agentii din tot Spatiul Europeana a Invatamîntului Superior(SEIS). Ceea ce a fost declansat de mandatul de la Berlin va necesita sa fie dezvoltat în continuare daca e sa fie asigurata calitatea pe deplin în SIES. Daca aceast scop poate fi atins, atunci multe dintre ambitiile Procesului de la Bologna vor fi atinse. Totti participantii la lucrul curent asteapta cu nerabdare sa contribuie la succesul acestei încercari.

Christian Thune
Presedinte a REAC
Februarie 2005


2005-2006 © UTM, Andrei Chiciuc