Trasaturile cheie ale ECTS

• Creditele ECTS
• Lucrul studentului
• Rezultatele si competentele învataturii
• Scara de notare ECTS
• ECTS pentru studiul timp de o viata

Creditele ECTS

ECTS este un sistem centrat asupra studentului bazat pe lucrul studentului pentru a indeplini toate cerintele si obiectivele programului de studii. Aceste obiective ar fi de dorit sa fie specificate ca rezultate si competente ale studiilor ce trebuie obtinute.
• ECTS este bazat pe principiul ca cele 60 de credite corespund lucrului unui student la sectia de zi timp de un an academic. Lucrul unui student la sectia de zi in Europa ajunge la aproximativ 1500-1800 ore pe an si in asa caz un credit revine la 25-30 ore de studii a studentului.
• Rezultatele studiilor reflecta un set de competente ce ar arata ce va cunoaste, intelege si capabil sa faca studentul dupa ce va termina programul de studii (scurt sau lung). Creditele in ECTS pot fi obtinute numai dupa indeplinirea cerintelor impuse si evaluarea obtinuta a rezultatelor studiilor.
• Lucrul studentului in ECTS consta in timpul necesar pentru a indeplini toate activitatile de studii planificate, asa ca: prelegeri, seminare, lucrari de laborator, lucrul individual, proiecte, examinari si altele.
• Creditele sint alocate tuturor elementelor educationale ce fac parte din programul de studii (module, cursuri, practici, lucrari de diploma, s.a.) si reflecta cantitatea de lucru necesara pentru fiecare element ca parte componenta a cantitatii totale de lucru necesare pentru a completa un an de studii in cadrul unui program specificat.

Cum se acorda creditele?
Creditele pot fi acordate tuturor tipurilor de programe de studii, indiferent de durata si componenta lor. Programele pot fi compuse din cursuri cu durata de un an sau unele mai scurte. Ele pot include practici sau alte studii. Ele pot fi folosite pentru cursuri individuale, asa ca module ce sint oferite pentru studenti ce nu fac parte din ciclul intreg al programului de studii.

Metoda corecta:
Bazati acordarea de credite, pentru diferite componente ale anului de studii, pe o estimare reala a lucrului cerut pentru un student mediu, ce ar putea obtine rezultatele studiilor prestabilite pentru fiecare componenta. Fiti siguri ca numarul total de credite pentru un an academic este 60. Ulterior, verificati prima acordare de credite in modul obisnuit prin colectarea si analiza de jos in sus a lucrului actual a studentului.

O metoda gresita:nu acordati credite pentru numarul de ore.
Nu este nici o legatura intre credite si numarul de ore. De exemplu, o ora de prelegeri poate avea nevoie de trei ore de lucru individual a studentului, pe cind doua ore de seminar poate invoca o saptamina de pregatiri. ECTS nu este bazat pe numarul de ore (ore de contact cu studentii) cu toate ca universitatea ar putea folosi acest numar pentru a calcula timpul de lucru al angajatilor.

Alta metoda gresita: acordarea de credite comform prestigiului si statutului.
Creditele ECTS reflecta doar lucrul studentului exprimat in timp. Ele nu includ statutul cursului predat sau prestigiul profesorului. De exemplu, un curs introductiv poate include mai mult timp a studentului decit un curs avansat.Caracteristicile specifice a fiecarui curs voe fi descrise in Pachetul de informatii ECTS.

Intrebari frecvente:

Toti studentii sint diferiti. Unii invata incet, altii repede. De ce creditele sint bazate pe”studentul mediu”?
De sigur ca fiecare student indivdual ar putea avea nevoie de mai mult sau mai putin timp pentru a obtine aceleasi rezultate la invatatura. Cu toate acestea, bazind un program pe o estimare reala si rationala a timpului necesar pentru studii a unui student mediu protejeaza toti studentii de la programe irationale si supraincarcate sau de altele excesiv de usoare. Acest sistem ajuta personalul sa elaboreze si sa ofere un curriculum rational.

Sint creditele recunoscute automat de universitati?
ECTS nu garanteaza recunoasterea academica automata. Institutia ce ofera studiile decide cu cite credite poate fi acceptat studentului pentru o anumita programa. Recunoasterea este obligatorie in cazul studentilor mobili cind exista un acord preliminar de studii intre universitatea-acasa, universitatea-gazda si student ca de exemplu in cazul programului Socrates-Erasmus. Fisa de note ECTS si suplimentul la diploma faciliteaza deciziile de recunoasterea .

Poate o universitate sa accpte studenti cu credite ECTS ce doresc sa studieze in ani mai mari de studii?
No, institutia ce ofera studiile decide ce sa accepte si ce nu. Cu toate acestea, studentul are dreptul la luarea in consideratie a studiilor anterioare. Metodele de transparenta ECTS ofera informatia necesara.

Este stabilit un numar mini de credite ce trebuie obtinute la universitatea ce ofera studiile respective?
Este totalmente decizia institutiei comform cadrului legislativ in care activeaza.

E necesar ca unul si acelasi curs ce este predat in cadrul unor programe diferite la acceasi institutie sa ofere acelasi numar de credite pentru toti studentii?
Da, daca cursul este total identic, el trebuie sa fie apreciat cu acelasi numar de credite indiferent de programul in care se include. Cu toate acestes s-ar putea intimpla ca aceleasi cursuri cu aceleasi cerinte fata de rezultatele studiilor sa necesite diferite perioade de studii pentru studentii din diferite programe datorita studiilor lor anterioare si alegerii materialului ce trebuie studiat. Aceste caracteristici vor fi clarificate in descrierea cursurilor ce se contine in Pachetul de informatii ECTS.

Poate un program academic sa contina un numar mai mare de 60 de credite?
In cazuri exceptionale, cind programul de studii depaseste clar numarul mediu la nivel european de 1500-1800 ore pe an, programul ar putea fi evaluat cu un numar mai mare de credite.Aceste cazuri tre sa fie bine documentate si justificate in Pachetul de informatii ECTS. Un program ce contine 52 saptamini de studii full-time (fara vacante) poate fi evaluat cu 75 credite.Intensitatea mai mare sau calitatea speciala a cursului nu este un motiv pentru a oferi mai multe credite.

E necesar ca un student sa obtina obligatoriu 60 credite pe an, 30 pe simestru sau 20 pe trimestru?
Un student full-time ar trebui sa obtina 60credite pe an, 30 pe simestru sau 20 pe trimestru pentru ca programul de studii este proiectat cu acest scop.Un student mobil eminent, in cazuri exceptionale, ar putea obtine ceva mai multe sau mai putine credite ca rezultat a complexitatii proiectarii unui program de studii peste hotare ce i-ar satisface necesitatile curriculare. Astfel de diferente mici trebuie prevazute si aprobate in Acordul de studii ECTS.

Plasamentele la lucru sint incluse de ECTS?
Da, ECTS nu se limiteaza la cursurile predate. ECTS include deasemenea si plasamentele la lucru. Ele pot fi caracterizate cu ajutorul termenilor de rezultate ale studiilor si timpul de lucru exprimat in credite ECTS. Acordarea creditelor are loc de sigur dupa o evaluare potrivita.

Ciclul de doctorat poate fi estimat cu credite?
Da, ECTS poate fi aplicat atit asupra cursurilor predate cit si studiilor stiintifice. Deci poate fi utilizat si in cazul ciclului de masterat. Studiile efectuate in timpul ciclului de masterat pot fi caracterizate prin asa termeni ca rezultate ale studiilor si timp necesar pentru studii exprimat in credite ECTS.

Ati putea prezenta un exemplu de acordare a creditelor?
Un exemplu schematic este prezentat in Exemple 1, 2.

Practicile de succes in acordarea creditelor, sugereaza ca institutiile ar trebui sa foloseasca un numar comun, de baza de credite (de exemplu 5 sau 6) ceea ce ar face mai usor de a combine creditele de la diferite compartimente. Alte exemple concrete pot fi gasite pe pagine web a ECTS.


2005-2006 © UTM, Andrei Chiciuc